BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, May 6, 2010

KRONOLOGI BERSALIN:

18 Feb 2010 ( KHAMIS )

6.30 pg: aku bangun untuk solat subuh dan setelah tunaikan suruhanNya aku tido balik..hehe. Biasala, xtaw nk wat per kan..

9.00 pg: aku tersedar dr tdo tp masih guling2 ( heh heh ) dan tiba2 dgr bunyi 'pop'. Alamak!! baju tdo ku da basah..cpt2 aku bgun dan tgk lendir bercampur sedikit darah. Aku segera bagitau umi aku sebab konfem 'airbag' aku da pecah..eii..takutnyer. Tp x takut sgt laa..hehe

9.30 pg: selesai breakfast ktorg g spital ( my hby, umi, nenek, sepupu & aku ). Angkut 1 umah daa ke spital.haha. dkt jer spital 2 dlm 5 minit jek nek kte..( Hospital Lati Pasir Mas ). Aku ingat nk g Hosp.Besar KB tp umi aku suggest g yg dkt jek..risau bonar dia kot2 aku terberanak dlm kte..hehe. Sampai je spital terus masuk labor room ( LB ). Bila wat VE da buka 1cm..dug dag dug dag..lepas ciap sume trus transfer masuk wad.

11.00 pg: aku da rs sakit sket2..tp kerap. Aku try wat kiraan sendiri ( ceh mcm pandaii). sakit aku da kerap sgt, 5 minit sekali. Mengikut pembacaanku di internet ini menunjukkan kelahiran akan berlaku dlm ms terdekat..Ya Allah Kau permudahkan segala2 nya..AMIN..

11.15 pg: akak nurse tgk aku menahan kesakitan dan dia terus panggil aku ke bilik nk wat VE lagi. katanya doc nk wat ultrasound dan yg sewaktu dgn nya.ikt je la..bila cek da buka 4cm lg..terus depa hantar aku ko LB. Standby sana plak ( duk sore2 dlm LB) huahuahua..nk lari asenyer!! . Mengikut bidan aku akan bersalin maghrib nnt sb kebiasaan ibu bersalin anak sulung bukaan 1cm bg setiap jam.

12.00 tgh: kesakitan yg kerap tp leh lg ber'sms' lagi nga my hby.Dia duk bg smangat kononnyer..time ni my hby xleh masuk dlm LB lagi..ikut procedur bukaan 8cm baru husband leh masuk. aperr da..time ni la ibu2 bersalin nk sokongan dr husband masing2. Sabar je laa..

3.00 ptg: kesakitan yg kerap dan teramat2 sakit..rs nk menjerit. tp aku kuatkan semangat dan cuba amalkan ayat2 suci al-quran yg telah aku hafal..Ya Allah..xdpt aku bayangkan kesakitannya cmne..hny ibu2 yg pernah melaluinya akan mengerti hakikat kesakitan sebenar. Aku minta permission dr akak nurse nk suh my hby masuk tp depa x izinkan. Sabar je laa..

4.00 ptg: aku da makin xtahan..da rs nk push tp akak nurse xkasi push lagi sb katanya lambat lg bby nk kuar. adoss..giler aper depa ni. tp aku rs bby dlm pewut ni da xsbr2 nk kua da..bidan masuk dan dia kata bukaan dan 10cm dan aku da leh push..

4.05 ptg: dlm aku susah payah bertarung nyawa aku tgk my hby datang dan bg smangat kat aku. setelah cubaan yg ke-4, aku selamat melahirkan bby girl dengan berat 3.1kg..Alhamdullah, kelahiran yg TERINDAH Allah telah anugerahkan padaku..

0 SUDI TAK?: