BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 29, 2010

KONGSI ILMU BREASTFEEDING...

Masa aku pregnant kn najwa niat d hati memang nk fully breast feed. siap surf tenet bagai da nk cari ilmu utk memenuhi impian aku ni..beli buku keibubapaan, kekanakkan, kebayian n sume2 la gara2 nk info yg tepat.last2 pregnant tu aku g cari botl susu utk penyimpanan susu ibu..beli bukan sikit tp cecah 20 biji botol..haa..amik kau! kononnyer nk wat stok susu la nnt. ms aku admitted wad bersalin ritu aku xstandby la btol susu n susu tin sebab kn da niat xmo campur2.berkobar2 ni nk fully breast feed..1st day kat wad aku da gelisah n risau gler coz najwa da nangis2. bg susu ibu dia xkenyang. yo la, aku kn baru bersalin n bby sulung lak tu.susu xbrape sudi nk kuar lg..cian la kat najwa haus.so akak katil sebelah dgn baik ati nyer bg la pinjam botol susu n siap nga susu lg.alala..nasib bek la akak tu baik ati..bila bg je kat najwa terus diam dia. masa nk balik (discharge) akak tu siap bg bekal susu yg dimasukkan dlm tupperware lg..(amin)..so,tamat la satu penyeksaan..so,bagi ibu2 yg pertama kali bersalin sila s/by botol susu n susu skali ok..hehe..bukan nk ajar wat mende xbetul tp incase jd mcm aku nii..20ari pantang susu xbrape nk kuar sgt lg..punyer la beli pump yg canggih manggih tp still 2oz je skali pam..smpai da pedih2 da susu aku.tp xpe..smangat la katakn.tp aku xleh wat stok lg sebab susu xcukup..pam pagi ptg da bagi terus..bila ms nk wat stok..?kiranya time ni aku da DERHAKA kat aku punyer niat..haha.aku da campur2 da.tolol aku nih..tp asalkan pewut najwa xberonar da la..mula2 tu aku beli susu brand snow..da nk masuk 3 tin kecik tiba2 abg ipar aku gtau yg suatu ketika dulu syarikat SNOW ni da di 'band' gara2 mempunyai melamin dlm kandungannya.ye ke??aku xsure sgt tp demi keselamatan n kesejahteraan (ceh tiba2 jek) aku da stop penggunaan brand ituu..ats nasihat pakar (abg ipar).poyo jek ayat.,aku tukar kpd brand NAN (nestle).korang nk tau npe??sobab abg ipar aku staf nestle so dia serba serbi tau la mengenai brand ini..dan yg TERPENTING aku leh beli susu NAN PRO nga harga diskaun..hehe..suke..suke.....so,dgn senang ati aku belasah je la,pluang da ader..tp aku bg susu botol time keje siang je la. balik kje ptg tu xbagi da..dia pn start nyonyot susu cap gantung la sampai ke pagi nk atar dia g taska balik.gtu la ari2..tp kan satu perubahan besar yg aku perhatikan bayi yg minum susu ibu ni sihat sejahtera,jarang terkena penyakit n demam2 pun malas nk hinggap. ni betul ni..najwa da jadi testimoni da. walaupun aku bagi campur2 gak alhamdulillah dia xpernah demab, sakit yg teruk2 jauh skali. time g injek balik umah pn xdemam. syukur sgt2..skang usia baru 4 bulan lbey berat dia da nk cecah 7 kg.so,bagi ibu2 di luar sana sila la bg anak2 anda susu ibu sepenuh nyer jika boleh..klo xboleh,boleh kn juga k..haha..kita sedia maklum khasiat susu ibu tiada tandingan mana2 susu yg ader atas muka bumi ini..ecehh. ni aku nk share sedikit info mengenai penyimpanan stok susu:
1. susu diletakkan dalam botol susu yg tertutup kemas. tp selepas pam biarkn seminit dua bg dia turun suhu dulu baru leh letak dalam peti cejukk.
2. seelok2nyer peti sejuk 2 pintu la bg menjamin kebersihan susu yg disimpan
3. bagi susu yg disimpan di peti bawah ketahanannya selama 5 ari saja n susu yg disimpan di bhgian atas ianya bertahan selama 3-6 bulan.
4. susu yg disimpan dlm frizer perlu di rendam dgn air suam (bukan air panas k) utk elakkan susu jd bergentel.
5. jika bby da minum susu yg disimpan n x abis minum, jgn simpan balik dlm frizer sb kebersihannya tidak terjamin. so buang yer yg lbey tuu..
haa..ini la sedikit sebanyak info yg aku leh share.if ada lg aku akn topup kn..so,selamat ber'breastfeeding'..yeeha..yeeha..

Sunday, June 27, 2010

berita tak berapa baikk..

Malam tadi papa dpt mesej dr kg mengatakan ayah masuk wad lg..berita yg kami terima amat2 mendebarkan..2minggu lps ayah da admitted beberapa hari kerana mengalami komplikasi jantung. tp aritu papa da balik klate sorang2 sebab mummy xdpt ikut..bukan xnak ikut balik tp ader sebab yg munasabah yg menjadi halangan. kali ni mummy n adik akan ikut papa balik tanah merah gak sebab nanti mnyesal xsudah lak..klo tpaksa amik EL. moga2 ayah akan sihat sepenuhnyer..pagi tadi dapat panggilan dari ummi n diberitahu bahawa ummi n abah da bertolak dari klang ke klate nga bas..seminggu lebey my parents stay umah akak aku kat bukit raja klang..sori ummi kerana ank mu ini xdapat antar ummi n abah balik klate kerana kekangan kerja..huhu..sedey..tp xper mgu ni anakmu ini akan jejak kn kaki d sana.haha..
Arini sempena ari cuti umum bagi negeri tranu kerana katanya tranu kiter ni menang besar dlm SUKMA..aku xtaw pn tp dgr2 citer gitu la.xminat sukan punyer pasal smpai xtaw berita2 penting ini.( dulu minat giler) .ye ek..leh gtu??tp yg sedey nyer org len cuti tp aku still keno kje..nk wat cmner kje nga org klo kje cendiri kn syonok..cuti la brape ari yg kau nk..xgitu!! syokk ar papa xkje..wengki taw!! x aci..x aci..hehe.jeles xbertempat haku nih..
semalam ari sabtu aku g dgr satu ceramah (bukan ceramah sebenarnya) mengenai BICARA JUTAWAN. ha,amik kau..jutawan terus.mende ni da lama aku nk join tp asyik xjadi jek..sorang2 ni malas la skit kan.nk ajak papa dia kje semalam n yg UTAMA nyer dia kureng minat skit..xminat nk jd jutawan!haha..poyo jek ayat dia..gasak la, aku g gak walau sorang2 pn..wat muka xmalu n wat2 berani tahap cipan..gigih ni nk pegi punyer pasal smp atar bby najwa ke taska..nasib bek taska ctu 24 jam beroperasi..gtau pengasuh,aku ader miting..haha.lantak la,aku bayar ape tiap2 bulan. sampai je sana kal akak urusetia yg aku xkenal..brani mati la ni..perjumpaan tersebut diadakan di dewan MPK (majlis perbandaran kemaman). dewan aper aku x ingat..masuk dlm yg ala-ala dewan kuliah ipt ditu..ada ekon, screen besar..n amat selesa..ha,kn nk jdi jutawan xkan nk sewa tempat cikai2.. xgitu!!best gak la sebab leh berkenalan nga sorang dua akak2 kat cni..kongsi2 panglaman..time dgr ceramah dia mmg smangat gilos uolls..tp tang nk byar nk masuk pakej tu mau aku pk berkali2..tp nk jadi jutawan punyer psl abaikan la hasutan kiri kanan depan belakang..aku hnya byar keahlian shj sebanyak rm 38 tp klo nk income lebey kna pilih pakej yg macem2 tuu..malas ah nk cter sebab aku pn xbrape phm lg sebenarnyer..korang penah dgr  UPTREND?? ha..yg ni la aku nk join..ala,yg N.D LALA join tu..dia da kaya da..aku bila lg agk2 nyer?? tp kn korang yg ni aku dgr2 info la (suara2 sumbing) kompeni yg ni leh dipercayai..n listed kat bursa m'sia..pastu ada anugerah dr jakim..gtu la..aku nk masuk pakej rm 532 tu tp...tp...papa, tolong bg pinjam seketika duit papa tuu..mummy nk bg kat uptrend ni..nnt klo kita kaya,papa ckp nk aper mummy blanje nnt..hehehe..besh x?? tp xsemudah itu aku nk perdaya my hby..dia adalah seorang yg sukar menerima mende2 ni sume..aku punyer la citer dari A-Z tp ko tau aper jawapn yg aku tima??ala..mende ni da lama papa dgr..da rmai mber2 papa ajak.da ramai mber2 papa selerak...ala,susah nk ajk org join..ala..ala..bla..bla..bla..menci haku!! menci..menci..mencii...ni nk mlemahkan smangat aku ke aper ni..last2 mlm td haku tertido gtu jek n siap bermimpi..AKU SEORANG JUTAWAN...hhahaha...
sedar2 tdo,ari da pagi..ciap2 nk g kje..jutawan ntah ke mana..!! tp aku gigih gak nk join..gasakz la!!dush..dush..sepak saper2 yg hasut xbg masuk...SEKIAN..amin. (pekebende la aku nih)!!...

Sunday, June 20, 2010

Jejalan ke kerteh

ni duk test pengurut mata 'PERMATA HIJRAH'
semalam aku balik kje papa datang amik n kitaorang terus g amik najwa kat taska. rasa sgt lega sebab ekon kete da ok. tengah hari tu papa da g repair ekon kte yg da lama plan nk wat..bukan aper cian kat adik panas sgt nnt. pagi2 aku g anta dia kat taska ok la sebab udara cejuk lg tp bila kul 4 pm korang bayangkan cmner matahari membahang..leh jd demam budak tu nanti..so,kitaorg terpaksa mengeluarkan sebahgian wang simpanan gara-gara nk repair ekon ni. nk tgu gaji yg beberapa hari lagi x sanggup da. nama da pun wang simpanan mesti nk guna time sesak kn..x gitu?? semalam papa da berhabis gak dlm rm650 utk ekon jek. emm,xper la demi baby terchinta. so,balik mandi n solat kitaorang bersiap-siap la nk g ke kerteh..nk cari car seat baby utk adik (najwa). tp kan yg sebenarnya aku ni sj je nk jejalan2.boring duk umah.nak beli mende tu mende ni adalah ALASAN semata-mata..hahaha..so,virus ni da berjangkit kat baby aku..dia xleh duk lama-lama dlm umh.berteriak sana berteriak sini.bila bawa kua jer pandai la dia diam nyer!! eii..xleh tahan ni..eh, melalut laks aku ni..kita sambung cter td k..so sebelum bertolak g kerteh pewut ni da kukkak kukkak..minta isi.papa dgn baik hati nyer g masak nasi n wat lauk yg simple2 jek.takut xsempat sebab kitaorang bajet nk sampai kerteh lum maghrib..tp yo la kita hanya merancang tp Tuhan yg menentukan..ms ktorang on da way azan pun berkumandang.so,brenti dulu masjid tepi jln tu.yo la xsyok la nk shopping tp kewajipan xditunaikan lagi..da siap sume sambung lg perjalanan ( ceh cam jauh jek kerteh tu..padahal setengah jam jek dr umah ). elok-elok da sampai depan pintu utama MESRA MALL tiba-tiba bunyi yg xsodap didengar.kitaorang tertnya2 bunyi apakah itu?? eii..ayat skema giler..papa cek enjin, katanya n rasanyer bunyi tali kipas. YE KE??konpius aku ni..xreti bab2 gni..yg aku tahu bawak kete jek.tp xper papa kata ada lg gerenti nga tokey cina tu..
kami masuk dalam mesra mall n cari barang-barang yg nk dibeli tu.tp ms sampai kat satu port ni ader orang rmai tgh kerumun apa ntah..aku xcited nk tau gak..rhupa2 nyer sesi fotoshoot..bila tgk pakej yg ditawarkan ase2 nk try gak..tp budak cina tu gtau amik pic dlu klo xbekenan xnak pn xper..alala,leh ke gtu??tp kan kalo korang la bila da snap2 sume tu ada ke xjadi nk amik??xder kn?xder kan?haha..bodo nyer haku ni..tanya jwb sendiri..aku tringin sebab aku nk antar pic adik dlm pertandingan baby fotogenik yg dianjurkan oleh PUREEN.ni alang-alang da jumpa fotoshoot ni aku sambar je la..xyah aku susah-susah nk snap pic sendiri.xterer mana pn aku ni..hehe.so,alang-alang baby da posing aku da ter'xcited' nk join skali.tgn papa aku tarik sama..adalah dlm 2 3 keping jek gmbo mak bapak nyer..xpo la asal ado..da siap sume sesi memilih pic yg berkenan lak..aku amik saiz 4R sekeping, 6R 2keping & 9R sekeping n tambah soft copy rm 15.kira-kira adalah rm 55 gitu..ha..tgk dlm nk sajer2 da jadi xsengaja da..ni bajet yg x di bajet..ado ko paham??
ok, kitaorg meneruskan plak hajat di hati nk cari car seat bby ni..ada la jumpa 4 5 jenis. xbanyak sgt choice tp nk wat guane,terpaksa amik la..cian plak adik nnt..amat bahaya jika baby diletakkan ats seat tanpa ciri-ciri keselamatan..cewah, prihatin la tu!! rege car seat tu after less rm 175. g cari lak aper2 yg berkenan di ati.( ni mmg xbajet k)..tp nasib bek aku leh kawal nafsu xshopping mende2 merapu!! tolong insaf jap k..jln2 lak kat stall tengah tu terjeling lak wallet. ingat nk beli kat papa.present ari bapa kannn..bila pk papa setia guna wallet yg aku bg wat hantaran kawin ari tuu..da lunyai pun wallet tu. so beli la wallet baru khas buat insan terchinta..kikiki..rego nyer murah jek..rm 60 after less.beli yg murah jek (bajet la kata kn)hehe..asalkan ado k.masuk lak kedai aksesori,niat nk beli cekak bulu-bulu kat adik..ciut je bila tgk baby pakai cekak gtu..tp xdo lak bila kita nk..tp xpe..xjumpa brg bby yg mak bby pn leh kn...sila setuju k.so,aku sambar gak cekak utk aku n gelang ungu yg so sweettt..da nmpk cantik sambar je la..cekak aku yg lama da tamat riwayat da pn..gara2 tertindih masa tdo aritu..duk pusing2 tu masa da nk kul 10 pm..jp lg shop da nk ttup..so kami cpt2 beli aper yg patut,kalut ngan adik duk nangis2 nk tdo, pampers  xbertukar dari ptg td..ades,,sadis sgh ni..papa terpaksa tolak sroller n troli barang.aku duk dukung adik..ko bayangkan cmner gelagat papa nk hendel 2 bende yg besar tu..hahaha..pdn muka papa. tp atas sebab berpegang kepada title bapak mithali dia gagahkan jua menolak kedua2 nya dgn macho sekali..da..da..nk balik ni..oppss..papa,mami nk donut!!da lama kempunan ni..tp bukan donut 3 biji seringget tu tp nk donut BIG APPLE..so,sang suami dgn sabar nyer menurut aje kata istri nyer yg ngades2 ni..so, beli la 4 biji bersamaan rm 9.20..da la,nk balik ni..sok nk keje.masuk dlm kte xleh bukak ekon papa takut tali kipas putus..so,panas la seketika sementara direpair sok..sampai umah kul 11pm lebey gtuu..k la..continue nx entry..daa

Monday, June 14, 2010

hari pertama..

hari pertama aper ek??ni nk gtau la..jengjengjeng..hari pertama hantar bby najwa ke taska..risau beb sebab sebelum ni tok ummi dia yg jaga..ni tok ummi da balik kg terpaksa la aku hantar bby ke taska..huhu..ati ckup risau maa.tp nk wat camner..terpaksa la.kna biasa2 kn diri dia dlm suasana baru. hrp2 pengasuh take care bby najwa nga baik..aminnn.klo aku tau bby ku di aper2 kan siiiaaapppp..aku dush dush dush org itu.hehe..tp per2 pn aku doa kn yg terbaik sumenyer. td dlm kul 10.15 am aku g taska jap nk tgk keadaan bby cmner..rasa was2 gak sebab lps hantar pg td aku kal pengasuh tny bby cmner..dia gtau bby nangis xmo minum susu..aku dgr bby nangis dlm fn.huhu..cedihh la aku sbg ibu..mmg bby najwa susah ckit nk minum susu.dia nk yg susu cap gantung dulu baru leh sumbat susu botol..tp kn cuba korang pk xkn pengasuh nk sumbat susu gantung dia dlu..hehe..cuba bygkan..cuba bygkan...
pagi td pn masa hantar bby najwa pesanan aku kepada pengasuh da berbakul2..lantak la dia nk kata aper pn..da ank aku..cehh,kasarnya bahasa.hehe..xder la,klo xdipesan MEREKA xkan tau pe'el ank kt cmno..korang setuju x dgn aku?? sila setuju k..
k la..nk sambung kje laks ni..kang org len tgk aku ber'tenet' nnt umpat2 belakang lak..xsuke..xsuke..benci..benci...k la..daaa.

Dah sampai KL da..

Adus penat sgh rini. Abis kje kul 4pm td balik umah n siap-siap g amik my hby kat bandar. Mlm Ahad lepas papa balik klate ader urusan yg harus diselesaikan..lpas amik papa pusing balik ke umah n siap-siap nk bertolak ke k.l..dlm kul 5.30pm gitu kitaorang bertolak la..bajet sampai kul soploh tp tersasar gak kul 11pm..ye la,ngan bby kecik lg so papa drive pelan2 la..agak2 bersantai gtu..sebenarnya nk antar my parent n my sis ke umah sis sorang lg yg stay kat bukit raja klang selangor..ni kn cuti skolah so depa planning nk bercuti ke sabah..bila lg time kami sekluarga nk holiday ni..ermm..xdo rezki lg la lagipn kje aku ni agk sukar nk cuti..kang xpasai2 aku cuti sendiri kang!! jgn dicabar..heh heh heh..ni aku curi-curi guna tenet abg ipar aku punyer..haha..ank da tdo, so per lagi aku bantai la...jgn xtau jap lg kami bertiga akn pusing balik ke kemaman..mmg superman betui laki aku nih..dlm kepenatan pulun gak dia nk drive, ye la istri kesayangannya nk kje sok..huhu..xsyok nyer!!nnt g kje ngantuk..ohhh tidakkk...
Plan jap lg kami nk bertolak kul 1.30 am..ni papa tgh tdo nk kumpul power nk drive lak..doa2 kn kami sampai ke destinasi dgn selamat n jayanya..horey..horey..k la, da ngantuk ni..nk layan mata jap..jgn2 kul 6am sok aku bgn..hehe..bye bye..daaaa.

xder tajuk..haha

Aiseh men..aku ni main bantai jek noh. suka2 wat entry gtu. bukan aper aku sebenarnya xder ms langsung nk tulis dalam blog ni..ni aku curik2 masa sat sambil kje sambil berblogging nih..lg pn sebenarnya aku masih suam-suam kuku nga dunia blogging ni.masih tercari-cari cmner nk bg 'daboom' ckit blog aku ni. banyak lagi la yg aku kena belajar..tambah2 plak line tenet kat umah asyik xclear jek, tu yg wat aku malas nk berblog ni. tp pk2 lak rugi la sebabnyer aku da start kan xkn nk serender gtu jek..sabar..sabar..ni bila line x ok camno den nk upload pic..lg la problem..so,blog aku kosong la..bertulis jek tp pic nyer xmasukkan lg..emm..xper ah,nnt aku nk gagahkan jugak diri aku ni wat yg terbaik..utk kepuasan diri aku sendiri la..tp kn aku byk blajar dr blog viruspadu.com..best sgt bc blog dia sebab sambil2 baca sambil2 belajar..ni kalut nk balik da ni..oppss..xleh lama2 ni..korang layan la ( ader ke orang follow blog aku nih?? hehe..) gasak la..layaaannn zaasssssss..