BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, November 26, 2010

ceriter Raya Lagi..

Salam..malam ni nak sambung ceriter raya lagi taw..aritu sampai mana da? lupa rr..okey..ingat da...
lepas da puas menelek lembu yang dikorban, da puas bagi pacat isap darah dan bengkak-bengkak dek gigitan nyamuk, kami siap-siap la nak balik..nak kejar masa sebab dalam kepala ni banyak plan..kami tinggalkan abah sorang kat situ bagi melapah daging dan amik siap-siap bahagian najwa. kami caww dulu ke pasir mas umah mak sedara. gi beraya jap. lama tak merasa tapai dia..sangat rajin dia buat macam-macam menu di pagi raya..dan sangat sedap masakan dia..hehe

tapi mak sedara tak der. tak balik-balik lagi dari tempat korban..singgah makan jap sebab anak dara dia ada kat umah..aku bantai nasi tomato dan tentunyer tapai..siap makan, blahh la..haha..gi amik abah plak..adeh..sungguh ngantuk dan penat..

ni hasil korban,


ni wat sop sodapp giler

kaki daa..
adeh..si tecik pun menyibuk sama

bahagikan siap-siap lauk tu nak sedekahkan..niat asal nak wat makan-makan, jemput jiran dan sedara mara tapi apakan daya masa mencemburuiku..hikhik..

lepas asar kitaorang cabutt ke laloh, kuala krai..pegi umah akak sulung. sebelum tu singgah umah mentua jap..hehe..tang umah mentua jer mesti singgah kejap jer..tak penah lama-lama..hehe..diam-diam taw!

selingan nih..
otw to laloh
oppss..iklan sat yer..shawl kat atas tu dari kedai online aku yer..masih available 9 pcs..(4pcs plain,5pcs printed)..saper-saper minat roger kay..rege asal rm 40..diskaun rm 35 jer..beli banyak leh nego lagi taw!

aktiviti malam plak..sebab da janji nga budak-budak ni..
bbq la konon..terabur jerk..asal masak udah ler daging tu..daging bakar cicah air asam..huih, leleh liuq

xtvt pagi..aku suka duk laloh ni..rasa suasana kampung..umah umi aku umah taman..tak rasa sangat kekampungan tu..udara di laloh sejuk jer..pagi-pagi udara bau manis..haha..leh gitu?

pagi-pagi bukak bonet depan..aper motif ntah..aikk, lepas raya pun umi nak wat ketupat?haha..yumyum..kakak sulung duk kopek kulit ubi..huh..ujan-ujan sangat sonok makan ubi ngan air kopi o panas..najwa biasa la menyibuk jerk keje dia..papa tukang jaga api..haha.

xtvt tengah ari..amik kesempatan..da lama teringin..hehe
ni dekat Lata Rek..lama giler tak mandi air terjun..amik kesempatan walaupun masa ciput sesangat..mandi tak sampai sejam..najwa da nangis sebab jeles tengok mummy n papa madi manda..haha..oppsss..nak datang sini hanya 10 minit dari umah akak aku..len kali leh datang lagi..

lepas mandi balik makan dan siap-siap nak balik ke kemaman..ermmm..singkatnyer masa..tak puas nak jimba-jimba dengan geng laloh..haha..bilakah masa itu akan tiba lagi??hikhik

ni umah kampung..tapi sangat best duk sini..

Thursday, November 25, 2010

Windu..

Windu nak blogging..da 3 ari tak bukak my lappy..exm membataskan waktu yang cuma sedikit itu..makkaiihh..bila tak keje plak sibuk melaayan my soul..sabar je la..ok daa..hehe

Sunday, November 21, 2010

Tak der motif..

Ini malam amat ngantuk sih..tak der peluang nak membebel kat blog..campur tak der mood nak berblogging..jom tido la sambil peluk si tecikk...hehe..

daa..aper tak mau tido?ushh..lantak la..jumpa sok kay..!

gud nite..

Saturday, November 20, 2010

Ceriter Raya

akum...ni aku nak ceriter pasal raya aji plak. plan asal memang kitaorang tak balik kampung la gara-gara diisytiharkan cuti beku sampai ujung bulan doplas..memang perass giler sebab kami da tempah lembu untuk akikah si najwa..nampak gaya nyer kena wakilkan abah aku la.

tup-tup ari selasa sebelum raya tu datang idea jahat nak ejas keje..haa, jangan korang pikir aku ponteng plak..ejas jer taw..so dapat la cuti 2 ari. apalagi zaappp kal papa terus..'pa, nak balik kampung tak?'..

'ha?laa...keje camner?'
'iskh..ni kang mummy najwa..terer taw..(ayat tipu jer tuu)..'ala..keje ditanggung beres..jom la..'
'okeh..okeh..kemas-kemas apa yang patut la..tengah ari kita bertolak..'

so, cepat-cepat dan dengan semangatnyer aku berkemas..najwa masa tu ada kat taska. senang nak wat keje la kan..tup-tup...kriingggg..krriinngggggggggg

'yer, apalagi ni?'
'papa amik adik terus la wat balik umah. tapi nak gi repair kete skit ni..da janji nga pomen..'
'laa..pulak dah..nanti susah nak berkemas..'
'ala..cian adik duk lama-lama kat taska..'...ermm..pulak?

so..berkemas la aku sambil main kejar-kejar dengan anak..aku buh baju dalam beg dia kuarkan balik..aku lipat, dia serabaikan semula..aper kes nii? bila nak setel berkemas..arrgghh..mujur mummy dia tak sempat jadi hulk..huhu..

so daripada nak balik tengah hari sampai kul 5.30 pm baru bertolak balik..uhh..banyaknyer cabaran..da la cuti jap jer..ni mau sampai kul brape ni? isk..isk

layan jer pic bodo-bodo ni..haha

umah besepah giler
mujur otw tu cuaca clear jer..jalan pun tak jem sebab ikut shortcut..jabor-kuala berang..sampai ajil berenti jap nak makan. pewut da lapar..tapi da start ujan pulak da..lebat giler pulak tu..


lepas tu singgah solat maghrib kat masjid di jerangau..siap sumer sambung balik perjalanan yang aku rasa memang cukup lambat..lepas tu memang tak menyinggah mana-mana da..tak sabar nak sampai kat kampung ni..atuk najwa da berpuluh-puluh kali da kal ni..gumbira dorang sebab cucu yang ni jer dapat balik beraya..

akhirnyer sampai gak kitaorang kat umah tepat jam 12.30 am..huh..penat meriba si tecik ni..sampai jer atok dia terus gomol-gomol si najwa ni..rhindu la tuu..eh..tido awal la sebab sok da raya..lalala..

pagi raya:

si tecik ni da bangun awal. aku pulak aser liat nak bangun. penat semalam tak abis lagi..tapi nak raya ni wei..kat umah ni cuma ada abah, umi dan adik bongsu aku yang belajar kat MRSM Pengkalan Hulu..baru tingkatan 1 dan baru belajar hidup berdikari..tinggal la abah dan umi jer kat umah kalo si bongsu gi belajar..(selingan jap ek)..oppss...ekceli aku anak kedua bongsu..beza umur aku dan adik bongsu 15 taun beb..aku dapat adik masa aku lepas exm PMR..huhu..15 taun tu..power la my mum..hehe

sambung balik bab raya yer..
sumer orang gi solat raya. aku tak dapet la nak pegi. saper nak jaga si najwa ni..terpaksa la meneman dia kat umah sambil-sambil iron baju..hehe..bila dorang da balik dari masjid baru aku berdesap gi mandi..pecah lobang nii..bersiap cepat-cepat sebab jap lagi nak gi kampung sebelah nak tengok orang korban..makan pun ala kadar jer..pagi raya aji kali ni tak der spesel la menu. sebab semua tak prepair..umah pong macam tongkang pecah..dengan baju gantung sana sini..da ujan lama semua baju lembab ler..hikhik..(tak per tak der orang datang beraya pongg)..

sampai kat kampung sebelah tengok da ada 3 ekor lembu yang da dikorban..jap lagi turn kami plak..papa da berdebar..muka da nampak seposen da..macam dia plak yang nak kena dikorbankan..hehe..dia mabuk darah daa..

papa nak gi niat korban dan akikah
tengok lembu ni..da pucat lesii..hikhik

cian dia..
ni selingan kay..


atuk abah ni macam terer jer..

muka kontrol sebab dia da mula seramm..
tingg..tingg..da sampai masa nyer..


dan akhir nyer..

orang tua-tua kata kita tak boley kesian kat lembu yang disembelih..kalo tak kita tak boleh makan daging tuu..ntah la betul ke tak..

selingan lagi..
si tecik ngantuk

bukak baju..da panas..


da seksi la adik..
da setel sumer jom la balik..ada plan lain plak jap lagi..

sambung lain episod..mummy najwa nak mandi dulu..balik keje dari tadi tak mandi-mandi lagi..cejukk maa..ujan..huhu..

Thursday, November 18, 2010

Nasib baik sempat..

Salam raya haji, sebelum raya ari tu aku ada tempah beberapa biji deco item dengan cik rose ni sebab nak hias kat wall rack yang aku beli tempoh hari..beli dan kumpul sedikit demi sedikit la kan..yer la da nama nyer peminat henglis style..tak sabar nak tunggu barang yang di order sampai..

cik rose da gitau dia akan poskan hari senin. mula-mula pikir takut tak sempat nak raya plak..hikhik..gelojoh tul la aku ni..tapi tup-tup ari selasa da sampai da barang tu..sungguh cepat dan tepat. aku cukup suka deal dengan cik rose ni sebab dia elert peel pelanggan kan..asyik tak sabar jer. lagipun dia tak sombong..pendek kata senang dan selesalah berurusan dengan dia..puji ni cik rose, nanti nak beli lagi diskaun kaw-kaw ek..hakhakhak..gurau jek..



so, ni la hasil rembatan dari blog cik rose;

9 pcs deco item 

dari kiri: mug kecil, bakul 2pcs, bekas telur berkaki, plate segi4 2 pcs, loceng, kasut comey...asalnyer bakul tu member aku yang kirim tapi bila tengok lawa la plak..tak jadi la bagi dia dulu..nanti aku tempah lagi..tak kisahkan..sebab duit dia tak bagi lagi..haruslah jadi hiasan umah aku dulu..hehe

contoh display deco item..


banyak lagi tempat yang kosong kan..kan..mintak tambah la tuu..tapi tak per pelan-pelan kay..sebelah kanan abaikan yer sebab belum punyer idea dan deco item nyer..banyak lagi nak kena touch up..

kay daa..

Selamat Hari Raya Haji..

Salam..belum terlambat rasanyer nak wish kat kalian sumer SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..raya haji tak der duit raya kay..haha..walaupun cuti beku sempat gak aku cabut sekejap. balik 2 hari pun jadi la. da la lembu da ditempah nak wat akikah najwa. rasa tak lengkap plak kalo wakil kan aje..lagipun cian kat umi,  anak-anak lain raya aji taun ni tak dapet pulang..dapat bawak balik najwa da cukup menghiburkan bagi dorang..



so, kawan-kawan, teman-teman selamat semua ya..yang masih di kampung harap pulang kembali dengan selamat..

Monday, November 15, 2010

Tutorial Printscreen

Akum..arini aku agak sengal. tiba-tiba rasa nak bagi tutorial kat korang. ada ati tu nak jadi cikgu IT padahal aku pun cetek ilmu. tapi tak per apa yang aku taw aku ikhlas nak kongsi. aku taw korang lagi expert bab-bab IT nih daripada aku. give and take la..lagipun tutorial ni untuk rujukan aku gak di lain hari..mana taw la kan sok-sok jadi pelupa plak. jadi leh la refer tutorial aku sendiri..

tutorial yang aku pilih ni sangat simple sebab bagi aku tak perlu nak explore lebih-lebih pun. cuma ikut step ajer da dapet noh..okeh, ni tutorial printsreen. mula-mula dulu aku tak taw pun menatang per la 'printscreen' ni..rhuper-rhuper nya kita nak copy apa yang terpapar di desktop tu..okeh, kita mula kan..

step 1: korang perhatikan kat keyboard masing-masing yer..pastu cari button printscreen yang disingkatkan sebagai  prt sc..jumpa tak ni? amboi,cikgu garang nii..

cth keyboard
 step 2: da jumpa button tu tekan la..takkan tengok jer..haha..lawak budus haku nih. tekan tu skali cukup la. tekan banyak kali pun bukan kuar per-per pun ..(sindir diri sendiri) dulu jenuh tekan banyak kali konon duk tunggu akan kuar save ke aper ke..haha lawak betul!

step 3: korang buka la per-per software image..kalo aku bukak jer paint sebab paling senang..taw tak paint tu amik kat ner?tak taw?meh nak tunjuk..ecehh,,belagak giler cikgu ni..hikhik..gi start-all programe-accessories-paint.

step 4:da open paint tu korang tekan la ctrlV untuk paste kan..pastu tekan la save..da siap!

cth desktop aku..
 cuba korang try..mesti nak wat berkali-kali..sebab senang sih..haha..

Tukar lagi..

Malam tadi aku ada masa skit..skit jer la..kebetulan najwa da tido jadi ada peluang nak berblog lama skit. biasa nya mana dapet nak tenung lappy ni lama-lama..bila aku blogwalking ke blog blogger-bloggger lain aku tengok diaorang punya blog cantik jer..lawa jer..tambah-tambah lagi blogger yang letak tema gaya inggeris tu..ati ni bagai disentap-sentap nak blog gaya gitu gak..haha..jeles la i..

so bila godek sana godek sini terjumpa la website ni yang menawarkan pelbagai jenis template/layout yang cun-cun..klik sini taw!. aku pun amik la peluang..da jemu dengan template yang lama..bila tengok balik template lama tu rhase seram plak..nanti kang orang takut nak singgah..hehe heh..kutuk blog sendiri..dan pilihan aku mesti la yang bunga-bunga..ahaksssss






yeeddaaaa..ni la template pilihanku. ado hijau odo pink kaler..okey la tuu..bunga-bunga gaya inggeris gak tu..hehe..maybe bagi korang pilihankan ku ni huduh tapi bagi aku da comey la tu..aku kata comey tu maknanya comey la ..saper kata huduh aku sekeh dia kay..hikhik..

Mood masak..

Arini aku dan najwa jer kat umah..papa gi keje..biasa pagi sebelum gi keje papa gi beli nasi bungkus..nasi belauk gulai ikan tongkol campur dengan ayam gulai..yummyy..sedap eh masakan kat kedai tuu..tapi arini papa terpaksa gi awal skit sebab nak elakkan jem..jadi terpaksalah mummy dia ni memasak..

so, menu arini daging goreng kunyit, sotong singgang dan ikan tongkol kukus digoreng..selera nih..masak simple jer sebab nak melayan si tecit ni lagi..dia pong sibuk sama kat dapur..

nak tunjuk menu jer nak bagi korang fengkii..haha

sutun singgang

daging goreng kunyit
pic ikan tongkol lupa nak snap..sebab da lapar giler..ceduk nasik terus ngapp..ngapp..hehe..tak senonoh tul la.

Musim ke?

Malam tadi adalah sejarah bagi najwa..suhu badan panas..teramat panas..demam + selsema + batuk..biasa kalo dia selsema dan batuk tak der la sampai demam-demam. maybe dia berjangkit dari mummy dia..aku da seminggu batuk dan selsema. cian plak kat najwa. malam tadi dia tak boley tido. asyik terjaga sebab tak selesa dengan hidung yang tersumbat. adakah ini musim nyer?ada musim erkk..

aku da standby air asam jawa untuk disapu kat kepalanya..sementara tunggu hari siang nak bawak dia gi klinik. so, tengah hari tadi bawak dia ke klinik kat bandar Chukai ni. asalnya nak singgah Poliklinik Leena Zeidi tapi tutup la plak..kat situ doktor baguss, soft spoken. terpaksa la pegi klinik lain yang dekat-dekat situ jugak.so klinik pilihan Klinik Nabilah..ok la tuu..

sebelum tu singgah makan dulu la..




 menu nasi ayam + nasi campur..nes ais 2 gelas..simple noh..
tengok si tecit tu..orang makan dia nak tido..erm..tak sihat maka tak lincah la dia..



 cian plak tengok dia..mujur bapak si baju biru tu dikategorikan bapak misali..cian anak..cian bapak..haha..
nak tunggu doktor rasa lama la plak. pewut ni da @#$%^& da..hehe..mintak papa tunggu la..nak gi toilet sat..lepas da tunai hajat tu tengok diaorang da tak der..owh, da masuk jumpa doktor la tuu..eh, suami dan bapak mithali kata kan..heh heh heh.

da jumpa dokter da
harap-harap anak mummy akan okey secepat yang mungkin..nak gi keje pong hati tak tenang..

Sunday, November 14, 2010

Oh Bungaku..

Pagi semalam nak siram bunga sebab da dua tiga ari tak bersiram. skang ni kan musim ujan jadi aku tak siram ari-ari la. cukup la dengan air ujan tu jer..kena tempias-tempias ujan tu pun da ok la tu..memandangkan semalam cuaca da ok jadi niat di ati nak siram ler tapi ku tengok bunga kesayangan da jadi ????.. alahai bungaku..

rasa skang da sampai kot masa nyer nak gugur..kalo ikut kata neng tu bunga ada musim..gugur dan akan berbunga semula. aku da beli baja tapi jenis air..sembur-sembur jer nanti..buruk bonar da aku tengok bunga tu..tambah-tambah lagi si daisy tu da jadi lembik-lembik da..bunga zubaidah plak sekejap layu sekejap segar..erm..nampak gaya ni dua-dua nak kiokk...selamat tinggal romeo..eh..eh..selamat tinggal bunga

 tengok la si zubaidah tu..aritu segar bugar..skang da melentok da..ishkk

si daisy ni plak da lembik sangat..tu kat tanganku tu..
tapi kan nak wat camner..da ajal dia..hikhik..tapi tak per, ado penawarnya...
..
..
..
taaaaddddddddaaaaaaaaa

ni dia baja yang aku guna..jenis air..sembur-sembur jer taw. lupa nak cakap, baja ni sesuwai jenis semua jenis bunga, sayuran, buahan dan macam-macam lagi..jimat..semua dalam satu..

Monday, November 8, 2010

Rambut Mahkota Wanita

Ramai yang setuju kot kalo aku katakan rambut mahkota wanita..kot la kan..tapi bagi aku walaupun bertudung rambut tetap dipeliha sebaik mungkin. tapi walau macam mana penjagaannya pun tetap ada masalah. naper ek? skang ni aku mengalami masalah keguguran yang melampau..keguguran rambut ler..! paling ketara selepas melahirkan najwa..orang kata itu normal..betul ka? tapi ntah la..

masalah yang kedua ialah kelemumur. walaupun tidak serius tapi kadang-kadang merimaskan. da macam-macam syampoo yang digunakan. tapi masih belum jumpa penawarnya..dari sunsilk tukar ke panteen. pastu tukar lagi ke Head n Shoulder. tukar pulak semula ke Sunsilk..ni bukan saja-saja tukar taw. sebab rasa apa yang dicari tak memuaskan hati la aku bertukar-tukar produk. membuat rawatan di salon rambut bukan menjadi kegilaanku. tapi bila nak potong rambut kesempatan untuk buat rawatan tu tak dilepaskan begitu saja..

syampoo terbaru yang aku gunakan K2 Professional. aku rembat kat salon masa gi potong rambut hari tu. setelah direkemen oleh staf situ rasa macam nak cuba. mana taw kot-kot sesuwaii..tapi da sebulan guna rasa hampeh gak..keguguran rambut tak der perubahan..kelemumur bertambah..uikk..mahal gak syampoo ni berbanding Sunsilk yang aku leh dapat 3 botol dengan kuantiti yang sama. penggunaannya selang sehari..tu pun bila masuk hari kedua da gatal-gatal da kulit kepala ni..rasanya guna Sunsilk lagi okey kot sebab 4 hari tak cuci dengan syampoo, kulit kepala mantain lagi..tak gatal pun..cuma rambut gugur la..


 so skang ni tengah usha2 apa produk yang sesuai..korang leh sajes tak?hehe..

Wednesday, November 3, 2010

Adakah itu tanda-tanda awal?

Lately ni kerap jer mengalami masalah pembuangan air besar..orang kata kena minum banyak air. 8 gelas sehari paling minimum. tapi aku tersangat la susah nak minum air masak. kalo lepas makan mesti minum air manis dan berais plak tu. kadang-kadang macam terlupa plak nak minum air masak. paling banyak pun tak lebih 3 gelas minum sehari..mayb ni la penyebab nyer aku mengalamai gangguan pembuangan air besar..

sebelum bersalinkan najwa aku tak der pun alami benda-benda macam ni walaupun aku memang payah bak togok air masak..tapi skang...?aku perasan semasa dalam pantang aritu. aduss teramat seksa la menanggung nyer..kalo ikut pembacaan ibu-ibu yang pantang akan mengalami masalah sembelit..
informasi:
Sembelit selepas kelahiran adalah suatu masalah yang sangat lazim di alami ibu-ibu. Keadaan ini berlaku kerana kebanyakan ibu yang dalam pantang ini “dinasihati” supaya kurangkan meminum air dan tidak dibenarkan mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan. Pengambilan air yang banyak kononnya akan menyebabkan saluran faraj berair dan perut jadi buncit. Pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan pula dikatakan menyebabkan angin dan sejuk.

Apa itu sembelit;
Sembelit ialah apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik.

Tanda dan Gejala
Biasanya gejala-gejala sembelit adalah seperti berikut. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin akan mengalami gelaja-gejala yang berlainan. Gejala-gejala tersebut:
  • Tidak membuang air besar beberapa hari, atau membuang najis yang keras dan kering.
  • Perut kembung, kejang atau sakit.
  • Kurang selera makan.
  • Gigi mengetap, kaki tersilang, punggung dikepit bersama, muka menjadi kemerahan apabila kanak-kanak cuba untuk menahan pembuangan najis untuk elakkan ketidakselesaan.
  • Sedikit cecair atau calitan najis lembut pada seluar dalam kanak-kanak.
Sebab-Sebab
Ketika makanan bergerak menerusi kolon, kolon akan menyerap air daripada makanan semasa ia membentuk bahan buangan atau najis. Pengecutan otot pada kolon kemudiannya akan menolak najis ke rektum (bahagian akhir pada usus besar). Setelah najis sampai ke rektum, ia telah menjadi keras kerana kebanyakan air telah diserap.
Sembelit berlaku apabila kolon menyerap telalu banyak air atau jika otot kolon mengecut secara perlahan atau lembab menyebabkan najis bergerak ke arah kolon secara terlalu perlahan. Akibatnya, najis akan menjadi keras dan kering. Sebab-sebab biasa berlakunya sembelit ialah:
  • Kurang serat dalam diet.
  • Kurang aktiviti fizikal (terutamanya di kalangan warga tua).
  • Pengubatan.
  • Susu.
  • Sindrom gangguan semasa pembuangan air besar (Irritable bowel syndrome).
  • Perubahan dalam kehidupan yang rutin seperti mengandung, penuaan dan pengembaraan.
  • Penyalahgunaan julap.
  • Menahan untuk membuang air besar.
  • Kekurangan air.
  • Penyakit atau keadaan tertentu seperti strok.
  • Masalah dengan kolon dan rektum.
  • Masalah dengan fungsi usus (sembelit kronik yang secara tiba-tiba dan tanpa sebab.
Komplikasi
Sembelit yang berpanjangan dan serius mungkin boleh menyebabkan buasir yang disebabkan oleh menahan untuk membuang air besar atau Anal Fissures (koyakan pada kulit di sekeliling anus). Ia berlaku disebabkan oleh najis yang keras meregangkan otot Sphincter. Kesannya, pendarahan rektum mungkin berlaku, di mana darah kelihatan di permukaan najis.
Kadang kala, regangan menyebabkan rektum terkeluar (terjatuh) dan ini boleh menjurus kepada pengeluaran mukus dari dubur. Rektum yang terkeluar dengan teruk dan kronik memerlukan pembedahan untuk menguatkan dan mengetatkan otot spinchcter dubur atau untuk membaiki lapisan yang terkeluar (terjatuh).
Sembelit juga boleh disebabkan oleh najis yang keras memenuhi ruang usus dan rektum secara amat ketat yang mana penolakan najis keluar secara normal tidak mampu membawa najis keluar. Ini merupakan Fecal Impaction yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Impak ini boleh dilembutkan dengan penggunaan minyak mineral yang diminum atau disuntik menerusi dubur. Selepas melembutkan impaksi, doktor mungkin akan memecahkan dan membuang bahagian najis yang keras dengan memasukkan jari.

Rawatan
Perkara utama dalam merawat sembelit ialah untuk memastikan kita memakan serat dan meminum air dengan cukup. Ini akan membantu najis bergerak menerusi usus dengan meningkatkan ketebalan najis dan menjadikannya lebih lembut.

Berbincang dengan doktor keluarga anda sekiranya:

  • Sembelit masih baru dan jarang berlaku kepada anda.
  • Anda mengalami sembelit selama 3 minggu atau lebih.
  • Anda dalam kesakitan.
  • Anda mendapati najis anda berdarah.
Pencegahan
Dalam banyak kes, tips mudah berikut akan membantu:
  • Makan pelbagai jenis makanan. Makan banyak kekacang, bijirin penuh, buahan segar dan sayuran.
  • Minum banyak air.
  • Lakukan senaman secara berkala.
  • Jangan menahan untuk membuang air besar.
  • Ketahuilah yang tabiat membuang air besar yang normal adalah berbeza mengikut individu.
  • Sekiranya tabiat membuang air besar anda berubah, dapatkan pemeriksaan doktor anda.
 Eii..takut plak rasa nyer..adakah aku ke arah terkena buasir..TOLLOONGGG tak mau la..mintak jauh-jauh.

Penuh Kelembapan

Masih ingat pada entry lepas mengenai pelembap tambahan yang aku guna? janjiku aritu tunggu 2 minggu untuk lihat keberhasilannya kan? ni da lebey 2 minggu da ni. hahaha...ok, apa-apa pun kita tengok dulu apa benda ek?..

taadaaaaaa.........



ini la dia L'oreal WHITE PERFECT RADIANCE BOOSTING Double Essence. bau nyer wangi dan ala-ala soft gitew. selama aku menikmati kelembutannya dalam masa 2 minggu ni, hasil yang diperolehi amat memberansangkan la..mengikut pembacaan aku daripada blog-blog kecantikan yang lain hasil yang akan diperolehi seperti:
  • kulit wajah jadi lembab jew
  • lama-kelamaan wajah akan jadi pinky ala-ala kulit baby
  • tidak merengsakan
saper-saper yang berminat boley dapatkan di mana farmasi, Guardian/Watson..rege dia lebey kurang RM 50 jer..selamat mencuba..

oppsss..pic testimoni lupa nak snap plak..hehe..tapi hasil bagus maa..

SELAMAT MENCUBA kay.

Tuesday, November 2, 2010

Harapan Setinggi Gunung..

Harapan apakah itu? harapan..impian dan cita-cita. masih terlalu awal untuk berkongsi. biar masa yang menentukan segala-galanya. jika ia jadi kenyataan syukur pada Yang Esa..moga-moga dipermudahkan segala urusan...AMIN

Aktiviti Hari Minggu..

Cerita sabtu lepas..
Pagi-pagi kitaorang bertiga gi sarapan kat pasar..pegi pekena satay yang sangat sedap. ala bukan kat restoren tapi warung belakang pasar pagi Chukai jer. duk Kemaman ni bagi aku kat sini jer satay yang paling sedap..kalo korang cuba pasti nak cuba ari-ari..caya la pada gue ni..hehe

lepas makan-makan singgah kat kedai cat sebab nak beli cat la..takkan nak beli baju plak..haha, lawak buduh tol haku nih..niat asal nak beli cat Superjet/ Seamaster kaler Broken White sebab terbaca dalam satu blog ni akak tu guna cat jenama ni la bagi mengecat perabot/ bahan berunsur kayu..tapi kat kedai yang kusinggah tu tak der jual jenama Seamaster. dan tuan punyer kedai telah mempromote kan kepada kami cat lain..tak taw jenama sebab dia mix kan cat tu..kaler dia ala-ala krim sikit..aku da cakap kat dia aku nak kaler broken white tu..padahal aku sendiri pun tak taw kaler tu camno..leh gitu?hikhik

cat tak dor jenama
disebabkan nak beli dalam kuantiti yang sedikit sajor aku bedal gak la cat mix tu..harga untuk 1 lit rm 26. boley la daripada tak beli langsung..ni tengah ada mood nak mendeco ni..balik kang ada projek baru yang nak dibuat..tungguuu..

lepas tu gitau hby tringin plak nak beli bunga..macam-macam la idea dalam pala otak ni..konon-konon nak wat mini garden plak..erm, hby ku layan jer la..eleh, aku taw dia pun tringin gak..da lama da dia duk cakap nak tanam pokok tu la..pokok ni la..haha..adil kan?ni kiranya KERJASAMA..kuikui..so, singgah plak kat kedai jual bunga..macam-macam ada..bunga, jenis daun, pokok buluh, pasu..arrghh macam-macam la..psiko jap aku jadi nyer! kedai dia ala-ala taman gitu..tak puas duk round-round dalam tu..rasa macam tak nak balik.

so, sempat grab 2 jenis bunga, 1 pokok buluh..pasu dan hiasan yang sepatut nyer..kalo tak ingat Tuhan mau aku beli sumer yang ada kat situ..eleh, macam la duit tu banyak..haha..duit tak banyak la jadi gitu. kalo duit banyak mau merimbun aku borong..jom tengok kat bawah nii..

cuba teka berapa rege pasu besar tu?



aku ingatkan beli bunga dapat pasu sekali. rhuper-rhuper nyer pasu kena beli asing daa..terpaksa la amik 3 biji pasu..pic kat atas tu pasu yang da dipilih..pasu besar tu rege dia rm 25 jer..murah sihh..ingat cecah rm 50 ke atas..yang kecik 2 biji rm 12..owh murah nyer..makcik indon tu gtau kena beli tanah plak..hah..lagi? ingat tak der tambah apa-apa da..yo la takkan gondol gitu jer bunga dalam pasu tuu..hishh..ni la kelemahan aku nih..sebelum ni tak penah tanam munga..skali kena hambik kau!

jom operasi angkat bunga..





aku tukang snap pic jer..tukang tengok jugak..so, kena susun gaya gini kay dalam kete

seat depan

dalam bonet
cepat-cepat balik umah. tak sabar nak mendeko nih..hehe..umah dekat jer..5 minit sampai la. maknanya boleh datang lagi nih..jom Deko Bersama Najwa..







ada lagi yang nak kena ejas tu..batu-batu putih tak do lagi..kena la ada pagar gak kan..tapi tak per, pelan-pelan la kayuh..haha. kita fokus sket bunga per tu..eh, ada burung bangau dan mushroom sihh

pokok buluh..

bunga zubaidah

bunga daisy
pokok buluh papa najwa yang pilih. bunga tu mummy najwa yang nak..asalnyer nak orkid tapi orkid kena gantung baru sesuwai..tempat gantung tak dak lagi, so kensel la. beli la bunga len yang tak planning pong! asal nampak cantik di mata aku bedal jer..kalo bunga tu mati aku beli len plak..hahaha..

buat sikit-sikit jer dulu. umah orang kan, bukan umah sendiri (pujuk ati sebenarnyer)..huhu..siap bab bunga my hby mendeko lain plak..cat tadi nak mengecat benda ni haa..


cermin ukir..
masa proses mengecat cuaca mendung..gimana ni mau dijemur ya..

penunggu setia
lepas tu wat benda ni plak..ikut ati sumer perabot itam/coklat aku suh papa cat..hehe..tapi kena sindir plak..erm..bia la..pelan-pelan kayuh kay..


bila siap cat nampak krim sangat la plak..cam tak sesuwai nga wall rack yang beli ritu..ke kena carik cat lain plak..kurangkan krim kot baru jadi kaler broken white..?any idea?