BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 2, 2010

Aktiviti Hari Minggu..

Cerita sabtu lepas..
Pagi-pagi kitaorang bertiga gi sarapan kat pasar..pegi pekena satay yang sangat sedap. ala bukan kat restoren tapi warung belakang pasar pagi Chukai jer. duk Kemaman ni bagi aku kat sini jer satay yang paling sedap..kalo korang cuba pasti nak cuba ari-ari..caya la pada gue ni..hehe

lepas makan-makan singgah kat kedai cat sebab nak beli cat la..takkan nak beli baju plak..haha, lawak buduh tol haku nih..niat asal nak beli cat Superjet/ Seamaster kaler Broken White sebab terbaca dalam satu blog ni akak tu guna cat jenama ni la bagi mengecat perabot/ bahan berunsur kayu..tapi kat kedai yang kusinggah tu tak der jual jenama Seamaster. dan tuan punyer kedai telah mempromote kan kepada kami cat lain..tak taw jenama sebab dia mix kan cat tu..kaler dia ala-ala krim sikit..aku da cakap kat dia aku nak kaler broken white tu..padahal aku sendiri pun tak taw kaler tu camno..leh gitu?hikhik

cat tak dor jenama
disebabkan nak beli dalam kuantiti yang sedikit sajor aku bedal gak la cat mix tu..harga untuk 1 lit rm 26. boley la daripada tak beli langsung..ni tengah ada mood nak mendeco ni..balik kang ada projek baru yang nak dibuat..tungguuu..

lepas tu gitau hby tringin plak nak beli bunga..macam-macam la idea dalam pala otak ni..konon-konon nak wat mini garden plak..erm, hby ku layan jer la..eleh, aku taw dia pun tringin gak..da lama da dia duk cakap nak tanam pokok tu la..pokok ni la..haha..adil kan?ni kiranya KERJASAMA..kuikui..so, singgah plak kat kedai jual bunga..macam-macam ada..bunga, jenis daun, pokok buluh, pasu..arrghh macam-macam la..psiko jap aku jadi nyer! kedai dia ala-ala taman gitu..tak puas duk round-round dalam tu..rasa macam tak nak balik.

so, sempat grab 2 jenis bunga, 1 pokok buluh..pasu dan hiasan yang sepatut nyer..kalo tak ingat Tuhan mau aku beli sumer yang ada kat situ..eleh, macam la duit tu banyak..haha..duit tak banyak la jadi gitu. kalo duit banyak mau merimbun aku borong..jom tengok kat bawah nii..

cuba teka berapa rege pasu besar tu?



aku ingatkan beli bunga dapat pasu sekali. rhuper-rhuper nyer pasu kena beli asing daa..terpaksa la amik 3 biji pasu..pic kat atas tu pasu yang da dipilih..pasu besar tu rege dia rm 25 jer..murah sihh..ingat cecah rm 50 ke atas..yang kecik 2 biji rm 12..owh murah nyer..makcik indon tu gtau kena beli tanah plak..hah..lagi? ingat tak der tambah apa-apa da..yo la takkan gondol gitu jer bunga dalam pasu tuu..hishh..ni la kelemahan aku nih..sebelum ni tak penah tanam munga..skali kena hambik kau!

jom operasi angkat bunga..





aku tukang snap pic jer..tukang tengok jugak..so, kena susun gaya gini kay dalam kete

seat depan

dalam bonet
cepat-cepat balik umah. tak sabar nak mendeko nih..hehe..umah dekat jer..5 minit sampai la. maknanya boleh datang lagi nih..jom Deko Bersama Najwa..







ada lagi yang nak kena ejas tu..batu-batu putih tak do lagi..kena la ada pagar gak kan..tapi tak per, pelan-pelan la kayuh..haha. kita fokus sket bunga per tu..eh, ada burung bangau dan mushroom sihh

pokok buluh..

bunga zubaidah

bunga daisy
pokok buluh papa najwa yang pilih. bunga tu mummy najwa yang nak..asalnyer nak orkid tapi orkid kena gantung baru sesuwai..tempat gantung tak dak lagi, so kensel la. beli la bunga len yang tak planning pong! asal nampak cantik di mata aku bedal jer..kalo bunga tu mati aku beli len plak..hahaha..

buat sikit-sikit jer dulu. umah orang kan, bukan umah sendiri (pujuk ati sebenarnyer)..huhu..siap bab bunga my hby mendeko lain plak..cat tadi nak mengecat benda ni haa..


cermin ukir..
masa proses mengecat cuaca mendung..gimana ni mau dijemur ya..

penunggu setia
lepas tu wat benda ni plak..ikut ati sumer perabot itam/coklat aku suh papa cat..hehe..tapi kena sindir plak..erm..bia la..pelan-pelan kayuh kay..


bila siap cat nampak krim sangat la plak..cam tak sesuwai nga wall rack yang beli ritu..ke kena carik cat lain plak..kurangkan krim kot baru jadi kaler broken white..?any idea?

2 SUDI TAK?:

mamasue said...

canteknya bunga zubaidah tu...tp ni la 1st time tau nama bunga tu...huhuhu...brapa eh harge sepasu tu?neway, mamasue pun suka perkakas yg warna putih, rumah pun akan nmpk lbh luas...mostly pun warna brg kt umah mamasue putih or light brown...

rusz said...

tu la..sy pun pestaim ni dgr bunga zubaidah..hikhik..bunga tu rm 15 jer..pasu rm 6 total sepasu rm21 jer..agak murah gak..