BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, November 15, 2010

Tutorial Printscreen

Akum..arini aku agak sengal. tiba-tiba rasa nak bagi tutorial kat korang. ada ati tu nak jadi cikgu IT padahal aku pun cetek ilmu. tapi tak per apa yang aku taw aku ikhlas nak kongsi. aku taw korang lagi expert bab-bab IT nih daripada aku. give and take la..lagipun tutorial ni untuk rujukan aku gak di lain hari..mana taw la kan sok-sok jadi pelupa plak. jadi leh la refer tutorial aku sendiri..

tutorial yang aku pilih ni sangat simple sebab bagi aku tak perlu nak explore lebih-lebih pun. cuma ikut step ajer da dapet noh..okeh, ni tutorial printsreen. mula-mula dulu aku tak taw pun menatang per la 'printscreen' ni..rhuper-rhuper nya kita nak copy apa yang terpapar di desktop tu..okeh, kita mula kan..

step 1: korang perhatikan kat keyboard masing-masing yer..pastu cari button printscreen yang disingkatkan sebagai  prt sc..jumpa tak ni? amboi,cikgu garang nii..

cth keyboard
 step 2: da jumpa button tu tekan la..takkan tengok jer..haha..lawak budus haku nih. tekan tu skali cukup la. tekan banyak kali pun bukan kuar per-per pun ..(sindir diri sendiri) dulu jenuh tekan banyak kali konon duk tunggu akan kuar save ke aper ke..haha lawak betul!

step 3: korang buka la per-per software image..kalo aku bukak jer paint sebab paling senang..taw tak paint tu amik kat ner?tak taw?meh nak tunjuk..ecehh,,belagak giler cikgu ni..hikhik..gi start-all programe-accessories-paint.

step 4:da open paint tu korang tekan la ctrlV untuk paste kan..pastu tekan la save..da siap!

cth desktop aku..
 cuba korang try..mesti nak wat berkali-kali..sebab senang sih..haha..

4 SUDI TAK?:

Gadis Kampung said...

kad raya aidil adha untuk awak..ambik disini http://nukilangadiskampung.blogspot.com/2010/11/kad-aidiladha-untuk-awak.html

cik ungu said...

print screen gambar desktop plak tu smpai 78x..sungguh xde motif.hahha

rusz said...

haha..memang tak der motif pong

rusz said...

tenkiu yer cik gadiskampung..pemberianmu amat2 kuhargai..hehe