BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 29, 2010

KONGSI ILMU BREASTFEEDING...

Masa aku pregnant kn najwa niat d hati memang nk fully breast feed. siap surf tenet bagai da nk cari ilmu utk memenuhi impian aku ni..beli buku keibubapaan, kekanakkan, kebayian n sume2 la gara2 nk info yg tepat.last2 pregnant tu aku g cari botl susu utk penyimpanan susu ibu..beli bukan sikit tp cecah 20 biji botol..haa..amik kau! kononnyer nk wat stok susu la nnt. ms aku admitted wad bersalin ritu aku xstandby la btol susu n susu tin sebab kn da niat xmo campur2.berkobar2 ni nk fully breast feed..1st day kat wad aku da gelisah n risau gler coz najwa da nangis2. bg susu ibu dia xkenyang. yo la, aku kn baru bersalin n bby sulung lak tu.susu xbrape sudi nk kuar lg..cian la kat najwa haus.so akak katil sebelah dgn baik ati nyer bg la pinjam botol susu n siap nga susu lg.alala..nasib bek la akak tu baik ati..bila bg je kat najwa terus diam dia. masa nk balik (discharge) akak tu siap bg bekal susu yg dimasukkan dlm tupperware lg..(amin)..so,tamat la satu penyeksaan..so,bagi ibu2 yg pertama kali bersalin sila s/by botol susu n susu skali ok..hehe..bukan nk ajar wat mende xbetul tp incase jd mcm aku nii..20ari pantang susu xbrape nk kuar sgt lg..punyer la beli pump yg canggih manggih tp still 2oz je skali pam..smpai da pedih2 da susu aku.tp xpe..smangat la katakn.tp aku xleh wat stok lg sebab susu xcukup..pam pagi ptg da bagi terus..bila ms nk wat stok..?kiranya time ni aku da DERHAKA kat aku punyer niat..haha.aku da campur2 da.tolol aku nih..tp asalkan pewut najwa xberonar da la..mula2 tu aku beli susu brand snow..da nk masuk 3 tin kecik tiba2 abg ipar aku gtau yg suatu ketika dulu syarikat SNOW ni da di 'band' gara2 mempunyai melamin dlm kandungannya.ye ke??aku xsure sgt tp demi keselamatan n kesejahteraan (ceh tiba2 jek) aku da stop penggunaan brand ituu..ats nasihat pakar (abg ipar).poyo jek ayat.,aku tukar kpd brand NAN (nestle).korang nk tau npe??sobab abg ipar aku staf nestle so dia serba serbi tau la mengenai brand ini..dan yg TERPENTING aku leh beli susu NAN PRO nga harga diskaun..hehe..suke..suke.....so,dgn senang ati aku belasah je la,pluang da ader..tp aku bg susu botol time keje siang je la. balik kje ptg tu xbagi da..dia pn start nyonyot susu cap gantung la sampai ke pagi nk atar dia g taska balik.gtu la ari2..tp kan satu perubahan besar yg aku perhatikan bayi yg minum susu ibu ni sihat sejahtera,jarang terkena penyakit n demam2 pun malas nk hinggap. ni betul ni..najwa da jadi testimoni da. walaupun aku bagi campur2 gak alhamdulillah dia xpernah demab, sakit yg teruk2 jauh skali. time g injek balik umah pn xdemam. syukur sgt2..skang usia baru 4 bulan lbey berat dia da nk cecah 7 kg.so,bagi ibu2 di luar sana sila la bg anak2 anda susu ibu sepenuh nyer jika boleh..klo xboleh,boleh kn juga k..haha..kita sedia maklum khasiat susu ibu tiada tandingan mana2 susu yg ader atas muka bumi ini..ecehh. ni aku nk share sedikit info mengenai penyimpanan stok susu:
1. susu diletakkan dalam botol susu yg tertutup kemas. tp selepas pam biarkn seminit dua bg dia turun suhu dulu baru leh letak dalam peti cejukk.
2. seelok2nyer peti sejuk 2 pintu la bg menjamin kebersihan susu yg disimpan
3. bagi susu yg disimpan di peti bawah ketahanannya selama 5 ari saja n susu yg disimpan di bhgian atas ianya bertahan selama 3-6 bulan.
4. susu yg disimpan dlm frizer perlu di rendam dgn air suam (bukan air panas k) utk elakkan susu jd bergentel.
5. jika bby da minum susu yg disimpan n x abis minum, jgn simpan balik dlm frizer sb kebersihannya tidak terjamin. so buang yer yg lbey tuu..
haa..ini la sedikit sebanyak info yg aku leh share.if ada lg aku akn topup kn..so,selamat ber'breastfeeding'..yeeha..yeeha..

0 SUDI TAK?: