BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 31, 2010

Salindah-Kisah aku dan salindah

Arini datang mood nak ceriter pasal pemakanan tambahan bagi ibu mengandung. bukan kerana aku yang mengandung tapi disebabkan member satu tempat keje aku yang mengandung jadi aku sajer suka2 nak wat entry ni..bukan sorang taw preggy tapi 4 orang serentak..haha..aisehh.

okeh, pasal salindah ni aku da lama dengar produk ni sewaktu aku zaman sekolah menengah dulu. lagipun produk ni da lama berada di pasaran iaitu sejak tahun 1981 dan jangan tak tahu ia sebaya taw dengan aku (1982).hehe..dulu masa duk belajar berangan la konon2 kalu aku preggy nanti aku nak makan salindah ni..gataii tul masa tu..belajar tak abis lagi tapi da pikir nak preggy..hukhuk..


aku lebey teruja dengan produk ni bila satu ari tu aku berkunjung ke rumah member papa di gombak sana. masa tu aku baru preggy 2bulan lebey kot..hehe. dia ada 3 orang anak dan sumer gurl anak2 dia..masa tu aku tengok memang la teramat lasak anak2 dia lebih dari jantan plak peel..panjat sana sini..berlari2 dalam umah tu..sangat la aktif..dan yang amat membuatkan aku rasa kelakar tu mulut anak dia petah berkata2..very da cute anak2 dia..

aku sembang2 dengan wife dia..biasa la sembang2 pasal hal orang pompuan..rhuper2 nyer wife dia ceriter masa preggy kan ketiga3 anak dia amalkan set salindah la..ooww..camtu ek..mengikut kata wife dia masa mengandung dia mengalami alahan yang terlalu teruk..3 kali mengandung 3 kali teruk..he..tapi alhamdulillah bila dia makan set salindah alahannya da kurang dan yang paling ketara dia teramat lah mudah bersalin..kesemuanya mudah..ek?tapi dia berpesan kat aku kita kena tawakal la..bukan nak taksub dengan salindah katanya..disamping berikhtiar kena gak ingat Allah Taala..jadi aku pun nekad nak cuba la..

pic ni masa preggy 8 bulan lebey..
so, masa aku preggy aritu aku beli satu set salindah..satu set rege dalam RM 370 kot..(tak berapa ingat). cara pemakanan dia sangat la senang.dalam kotak tu ada tatacara pemakanan nyer..lagipun ubat dia kemam macam makan gula2 gitu. masa tu gak aku keje kat TTDI k.l dan berjauhan dengan my hby..so sangat la berdikari aku nih..alhamdulillah sepanjang aku preggy sikit alahan pun aku tak pernah alami..pendek kata mengandung ni sangat senang bagi aku..

rutin check up pun ambil masa yang singkat sebab aku takder masalah kesihatan..nak gi klinik nek motor skuter aku tu sorang2 jer..laki kan jauh..korang bayangkan masa duk k.l aku duk di tingkat 4..nak gi keje turun naik tangga..sampai la aku preggy 8 bulan masih lagi turun naik tangga..tak der semput2 pun..masa keje rasa cergas dan bertenaga..

bila aku da transfer ke kemaman ni sambung check up kat klinik sini plak..sampaikan nurse kay sini gitau..'senang nyer check awak ni..nak tanda dalam buku merah pun laju jer'..sebab aku takder masalah kesihatan senang la kerja dorang..alhamdulillah, salindah begitu serasi dengan aku..jangan tak tau aku preggy hampir 9 bulan aku masih bawak motor sorang2 taw..bukan bawak jalan kampung tapi jalan k.l taw!..hehe

oppsss..salindah ni dia alah dengan kafein..so, aku peminat tegar nescafe terpaksa berhati2 skit..nak minum nes boley tapi jarakkan 4 jam dengan pengambilan salindah..

masa tu gak ubat-ubatan lain aku tak amik da..termasuklah ubat spital..

ni jer panglaman aku masa preggy dulu..hehe..aku tak sure la orang lain punyer pendapat..tapi bagi aku salindah da bestttt..nanti aku wat entry masa bersalin plak kay..

0 SUDI TAK?: